CDT U 2019.

Ovo je izvještaj Centra za demokratsku tranziciju (CDT) za 2019. godinu.

Ovu intenzivnu godinu pokušali smo da predstavimo kroz ključne domete našeg rada, najznačajnije aktivnosti i najuspješnije akcije.

U specifičnom političkom i društvenom ambijentu, koji je odisao nedemokratskom kulturom i aktivnostima, bavili smo se svim važnim temama za unapređenje demokratije. 

UVOD

Učestvovali smo u izbornoj reformi dok god je bilo i najmanjih izgleda da će ona uspjeti.  Pripremili smo desetine predloga, koji ostaju da čekaju neko bolje vrijeme i neke odgovornije političke elite.

Razotkrili smo brojne medijske manipulacije i objasnili neke propagandne i antidemokratske narative.  Glasno smo se usprotivili rastućem etnonacionalizmu, konzervativizmu i klerikalizmu.

UVOD

Nijesmo dozvolili da u vremenu bojkota i političke krize institucije budu bez ikakve kontrole, već smo pratili njihovu transparentnost i otvorenost, i radili sa njima na unapređenju praksi.

Razvijali smo regionalnu i međunarodnu saradnju i bili dio važnih inicijativa civilnog društva.

Naš Istraživački centar objavio je desetine istraživanja i preporuka  iz oblasti izbora, dobrog upravljanja, pravosuđa, ali i medija i ambijenta u kojima rade organizacije civilnog društva.

UVOD

I ove godine, naši zaključci su postali dio zvaničnih dokumenata domaćih i međunarodnih institucija i organizacija.

U potpunosti smo njegovali principe transparentnosti i odgovornost, što nas je iz godine u godinu svrstavalo na listu najtransparentnijih istraživačkih centara na svijetu.

UVOD

Slijedeći trendove u razvoju civilnog društva i aktuelna pitanja u kojima možemo pružiti svoju ekspertizu, u 2019. godini smo odlučili da redefinišemo naše programske oblasti.

Naš rad iz 2019. godine predstavljamo vam kroz prezentaciju dostignuća iz programskih oblasti demokratske institucije i demokratsko društvo. 

PROGRAMSKA OBLAST

DEMOKRATSKE INSTITUCIJE

Da bi doprinijeli jačanju integriteta institucija, učestovali smo u radu skupštinskog Odbora za reformu izbornog zakonodavstva.

Kroz učešće na preko 50 sjednica Odbora i radnih grupa, dali smo desetine predloga za izmjenu izbornog zakonodavstva.

PROGRAMSKA OBLAST

DEMOKRATSKE INSTITUCIJE

Naš Istraživački centar nastavio je da razvija metodologiju koja nam omogućava da mjerimo kako se na Balkanu ispunjavaju politički kriterijumi za pristupanje EU.

Sa partnerima iz mreže ActionSEE pratili smo dostignuća Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije u oblasti javne uprave, medija, pravosuđa, borbe protiv kriminala i korupcije i izbora.

PROGRAMSKA OBLAST

DEMOKRATSKE INSTITUCIJE

Svjesni zastoja u procesu pregovora naše zemlje i EU, uz podršku Balkanskog fonda za demokratiju i Ambasade Norveške, u Skupštini CG pokrenuli smo dijalog o dinamici evropskih integracija.

Na konferenciji “Zapadni Balkan i EU: Demokratska konsolidacija kroz ispunjavanje političkih kriterijuma” smo predstavili i regionalnu analizu Demokratija bez institucija. 

PROGRAMSKA OBLAST

DEMOKRATSKE INSTITUCIJE

U fokusu našeg rada bila je i politika integriteta, kao preduslova za borbu protiv korupcije.

Analiza koju smo radili pokazala je da je Crna Gora, kroz izradu planova integriteta, uspjela da uspostavi samo formalni preduslov za sprovođenje politike integriteta. O ovom pitanju raspravljali smo na konferenciju “Integritet u politici i javnom sektoru”. 

PROGRAMSKA OBLAST

DEMOKRATSKE INSTITUCIJE

Znatnu pažnju u 2019. godini posvetili smo borbi protiv kriminala i korupcije.

U saradnji sa partnerima iz regionalne mreže SELDI, ponovo smo pokrenuli istraživanje o percepciji korupcije u zemljama Zapadnog Balkana, prema kojem, trećina crnogorskih građana tvrdi da im je tražen mito ili da su dali mito.

PROGRAMSKA OBLAST

DEMOKRATSKE INSTITUCIJE

Borbi protiv korupciji doprinijeli smo kroz izradu analize rizika i uspješnosti politika Poreske uprave.

Analiza je urađena uz podršku Centra za preduzetništvo iz Sjedinjenih Američkih Država.

PROGRAMSKA OBLAST

DEMOKRATSKE INSTITUCIJE

Reforma javne uprave i ove godine bila je u fokusu našeg rada.

Pratili smo se kako se reforma sprovodi i kako se odvija planiranje i koordinacija javnih politika.

Sve naše analize, čiji je glavni zaključak da se reforma sprovodi formalno, ali ne i suštinski, dostupne su na sajtu CDT-a >>>

PROGRAMSKA OBLAST

DEMOKRATSKE INSTITUCIJE

Da bi podstakli javni dijalog o sprovođenju reforme javne uprave,  organizovali smo i panel diskusiju sa donosiocima odluka u ovoj oblasti.

Naše članstvo u Savjetu za reformu javne uprave nije donijelo rezultate jer se članovi tog tijela u 2019. gotovo nijesu sastajali.

PROGRAMSKA OBLAST

DEMOKRATSKE INSTITUCIJE

Institucije su u 2019. stagnirale po pitanju otvorenosti. Primjena ovog važnog principa rada zavisi i dalje od volje onih koji vode instituciju, a ne jasne politike države.

Rezultat istraživanja i preporuke za unapređenje otvorenosti svih grana vlasti predstavili smo u predlozima praktične politike koji su dostupni na sajtu CDT-a >>>

PROGRAMSKA OBLAST

DEMOKRATSKE INSTITUCIJE

Naš trogodišnji rad u oblasti otvorenosti institucija zaokružili smo konferencijom “Otvorenost institucija zakonodavne i izvršne vlasti u regionu i Crnoj Gori: Forma bez suštine”.  Osvrnuli smo se i na izmjene Zakona o slobodnom pristupu informacijama.

Civilni sektor kritikovao je predložena rješenja uz bojazan da se ove izmjene mogu pretvoriti u još jedan mehanizam za dodatno ograničavanje dostupnosti informacija.

PROGRAMSKA OBLAST

DEMOKRATSKE INSTITUCIJE

 

Unaprijeđenju otvorenosti pokušali smo da doprinesemo i kroz članstvo u inicijativi Partnerstvo otvorenih uprava.

Međutim, zatvoren pristup institucija koje su učestvovale u ovom procesu, primorao nas je da napustimo to tijelo kako ne bismo davali legimitet formalnom ispunjavanju obaveza na polju otvorenosti institucija.

PROGRAMSKA OBLAST

DEMOKRATSKE INSTITUCIJE

I ove godine smo mjerili otvorenost pravosuđa. Nalazi monitoringa su pokazali da u tužilaštvu i sudstvu nema suštinskih pomaka u unapređenju transparentnosti.

Uz preporuke za poboljšanje stanja, predstavnicima pravosudnih institucija pružili smo konsultacije i obuke kako bi im pomogli da unaprijede otvorenosti.

PROGRAMSKA OBLAST

DEMOKRATSKE INSTITUCIJE

Sarađivali smo sa Specijalni tužilaštvom, u oblasti jačanja kapaciteta ove institucije za borbu protiv pranja novca i finansijskih istraga.

Kroz projekat koji je podržala Ambasada SAD, organizovali smo i obuke za  tužioce o sprečavanju pranja novca, oduzimanju imovine stečene krivičnim djelom, otkrivanju prihoda od kriminalna.

PROGRAMSKA OBLAST

DEMOKRATSKE INSTITUCIJE

Organizovali smo posjetu delegacije Specijalog tužilaštva i Specijalnog policijskog tima italijanskim institucijama: Nacionalnoj direkciji za antimafiju i antiterorizam (DNAA), Ministarstvu pravde, kriminalističkoj policiji.

Istraživali smo zakonodavni i institucionalni okvir za borbu protiv pranja novca i rezultate u ovoj oblasti. Ovo su ključni nalazi i preporuke >>>

PROGRAMSKA OBLAST

DEMOKRATSKE INSTITUCIJE

Kao i prethodnih godina kroz Index održivosti organizacija civilnog društva (OCD), analizirali smo uslove kojima rade NVO u našoj zemlji.

Ukupna održivost OCD se nije znatno promijenila u odnosu na ranija mjerenja, iako su zabilježena poboljšanja u pogledu finansijske održivosti.  

PROGRAMSKA OBLAST

DEMOKRATSKE INSTITUCIJE

 

Uz podršku Centra za demokratiju, razvoj i vladavinu prava Univerziteta Stanford (CDDRL), Balkanskog fonda za demokratiju
i Njemačkog Maršal fonda SAD-a, organizovali smo Lidersku akademiju za razvoj koju je vodio svjetski poznati politikolog Frensis Fukujama u Podgorici.

Na Akademiji smo okupili svjetski priznaze stručnjake i iskusne profesionalce sa Balkana. 

 

DEMOKRATSKE INSTITUCIJE

PROJEKTI

Projekat “Zapadni Balkan u procesu pristupanja EU: ispunjavanje političkih kriterijuma” omogućio nam je da pratimo kako zemlje Zapadnog Balkana ispunjavaju političke kriterijume na putu ka EU.

Projekat je podržala Ambasada Norveške i Balkanski fond za demokratiju. 

DEMOKRATSKE INSTITUCIJE

PROJEKTI

Projektom “Jačanje institucionalnog, političkog i izbornog integriteta u Crnoj Gori” analizirali smo kako se sprovodili politika integriteta kao preduslov za borbu protiv korupcije u našoj zemlji.

Projekat je realizovan uz podršku sa Ambasadom Kraljevine Holandije.

DEMOKRATSKE INSTITUCIJE

PROJEKTI

Aktivnosti u oblasti demokratskih institucija podržao je i Fond braće Rokfeler. 

DEMOKRATSKE INSTITUCIJE

PROJEKTI

Projekat Index održivosti organizacija civilnog društva omogućio nam je da pratimo u kontinuitetu sve aspekte značajne za rad NVO-a u Crnoj Gori. Projekat je podržao USAID.  

Aktivnosti u oblasti demokratskih institucija podržava i Fond braće Rokfeler.

DEMOKRATSKE INSTITUCIJE

PROJEKTI

Projektom Odgovornost, tehnologije i otvorenost institucija u Jugoistočnoj Evropi – ACTION SEE u saradnji sa partnerima iz regionalne mreže ACTIONSEE utvrđivali smo nivo transparentnosti svih grana vlasti u Crnoj Gori i zemljama regiona. Ovu inicijativu finansijski je podržala EU.

DEMOKRATSKE INSTITUCIJE

PROJEKTI

Projektom Upotreba novih tehnologija za promociju transparentnosti vlade smo utvrđivali nivo transparentnosti institucija u Crnoj Gori, uz finansijsku podršku Nacionalne zadužbine za demokratiju (NED).

DEMOKRATSKE INSTITUCIJE

PROJEKTI

Projektom “Otvoreno pravosuđe” mjerili smo nivo otvorenosti sudskih i tužilačkih institucija u Crnoj Gori, u partnerstvu sa Udruženjem sudija, uz finansijsku podršku Ministarstva pravde.

DEMOKRATSKE INSTITUCIJE

PROJEKTI

Projekat “Reforma javne uprave: strateško upravljanje promjenama” za cilj je imao da prati kako se provodi reforma javne uprave, te planiranje i koordinacija javnih politika.

Projekat je realizovan uz podršku EU.

PROGRAMSKA OBLAST

DEMOKRATSKO DRUŠTVO

U ovoj godini, dio zaposlenih u CDT-u posvetio se razvoju onlajn plaforme Raskrinkavanje.me koju smo ranije pokrenuli sa partnerima iz Sarajeva UG Zašto ne.

Uz monitoring medijskog sadržaja u oblasti spoljne politike i demokratije, tim Raskrinkavanje.me bavio analizom narativa i davao preporuke za poboljšanje javnog komuniciranja.  

PROGRAMSKA OBLAST

DEMOKRATSKO DRUŠTVO

Da bi uticali na povećanje kvaliteta medijskog sadržaja i poštovanje profesionalnih standarda i odgovornosti medija u Crnoj Gori i regionu, tim Raskrinkavanja pridružio se regionalnoj mreži SEECheck i postao član prestižne međunarodne mreže IFCN koju čine svjetski poznate organizacije koje se bave provjerom činjenicama.

PROGRAMSKA OBLAST

DEMOKRATSKO DRUŠTVO

U saradnji sa Centrom za studije demokratije iz Bugarske, Međunarodnim republikanskim institutom, Centrom za međunarodno privatno preduzetništvo iz SAD, analizirali smo uticaj nedemokratskih zemalja na politiku i ekonomiju našeg regiona.

Dodatno, u saradnji sa Globsec forum, analiziramo i sadržaja crnogorskih medija, u oblasti spoljne politike.

PROGRAMSKA OBLAST

DEMOKRATSKO DRUŠTVO

Da bi doprinijeli većoj medijskoj pismenosti građana, uključili smo se u inicijativu Media Literacy Accelerator koju je pokrenuo TechSoup iz Poljske, uz finansijsku podršku Stejt Dipartmenta.

Na ovaj način civilni aktivisti i novinari iz svih zemalja regiona biće obučeni za sprovođenje različitih tematskih obuka iz oblasti medijske i informacijske pismenosti. 

PROGRAMSKA OBLAST

DEMOKRATSKO DRUŠTVO

Kroz sjećanje na 1989. u Evropi, Jugoslaviji i Crnoj Gori osvrnuli smo se na prethodni tridesetogodišnji period iz ugla politike, društva i kulture.

Analizirajući protekli period, prisjetili smo se i 1949. godinu kada je osnovan NATO. 

PROGRAMSKA OBLAST

DEMOKRATSKO DRUŠTVO

Kao članovi Nacionalnog operativnog tima, koordinirali smo rad radne grupe za analizu narativa u oblasti borbe protiv nasilnog ekstremizma i učestovali u novoformiranom Timu za zaštitu i pomoć.

Sa MUP-om smo organizovali trodnevne aktivnosti posvećene borbi protiv nasilnog ekstremizma.  

DEMOKRATSKO DRUŠTVO

PROJEKTI

Projekat “NATO Info centar – borba protiv dezinformacija i propagande” za cilj je da analizira prethodnih 70 godina od osnivanja NATO-a, događaje, aktivnosti, te načine na koje se širila i širi propaganda.

Aktivnosti je finansijski podržalo NATO odjeljenje za javnu diplomatiju

DEMOKRATSKO DRUŠTVO

PROJEKTI

U znak sjećanja na pad Berlinskog zida i početak raspada Jugoslavije, CDT je sa partnerima iz EU i Zapadnog Balkana pokrenuo dijalog o 1989. i njenim refleksijama na ujedinjenu Evropu i ex-YU države.

Projekat “30 godina od pada Berlinskog zida” je finansijski podržala Evropska komisija – Izvršna agencija za obrazovanje, audiovizuelne djelatnosti i kulturu

Hvala svima koji su kroz saradnju sa CDT-om doprinijeli da naš rad bude kvalitetniji.

Nadamo se da ćemo zajedničkim radom i ubuduće doprinositi demokratskim promjenama u Crnoj Gori.

                                               CDT tim